Ergotherapie
Ergotherapie is een paramedisch beroep en richt zich op mensen die hun dagelijkse activiteiten niet of niet goed meer kunnen voeren als gevolg van een ongeval, ouderdom of ziekte (zoals een beroerte, MS, Parkinson, dementie of chronische pijn en vermoeidheidsklachten). Het gaat hierbij om hele gewone zaken zoals opstaan van een stoel, koken, staand douchen en aankleden maar ook boodschappen doen en het uitvoeren van werk en/of hobby’s.
Ik heb de ziekte van Parkinson en ben al jaren bekend met ergotherapie. Wanneer ik een nieuw probleem heb, neem ik contact met haar op en komt ze bij mij thuis. Zo fijn, de laatste keer heeft ze me met wat eenvoudige adviezen geleerd hoe ik weer zelfstandig uit bed kan komen. Dat scheelt ook een stuk voor mijn vrouw want zij moest me steeds vaker helpen als ik naar het toilet moest.
Het doel van ergotherapie is het (weer) mogelijk maken van het handelen, zodat participatie – het deelnemen van mensen aan het dagelijks en maatschappelijk leven- gerealiseerd wordt ten behoeve van gezondheid en welzijn. Dit wordt bereikt door activiteiten te oefenen, op een andere manier uit te voeren of door het gebruik van hulpmiddelen en/of het aanpassen van de woonomgeving. Waar nodig adviseert en begeleidt de ergotherapeut bij het aanvragen van hulpmiddelen of (woon)voorzieningen.
De behandeling vindt plaats in de hiervoor meest geschikte context, dit kan de praktijk zijn maar in de meeste gevallen komt de ergotherapeut aan huis.
De ergotherapeut zal samen met u kijken wat voor u belangrijk is, welke activiteiten problemen opleveren en vervolgens wat u graag (weer) wilt doen. Er zal daarvoor overleg kunnen worden gevoerd en samengewerkt worden met uw huisarts of specialist, logopedist, fysiotherapeut of psycholoog.
Monique Veltman is ruim 25 jaar als ergotherapeut werkzaam waarvan de laatste 10 jaar vanuit haar eigen ergotherapiepraktijk. Eveline Span is de afgelopen 10 jaar in een verpleeghuis op de revalidatieafdeling werkzaam geweest. Zij hebben dus beide een ruime ervaring op het gebied van ouderen en cliënten met neurologische aandoeningen (CVA, MS, Parkinson etc)
Bel gerust voor meer informatie of kijk op www.ergotherapieveltman.nl
Ergotherapie is onderdeel van het basispakket en wordt vergoed voor 10 uur per kalenderjaar. Daarnaast is extra vergoeding vanuit de aanvullende verzekering mogelijk. de ergotherapeut heeft contracten met de meeste zorgverzekeraars. De ergotherapeut werkt samen met de WMO adviseurs van de gemeente, met de ziekenhuizen in de regio en andere (para) medici in de omgeving.
–
Ergotherapie Veltman & Span
Vlietweg 14
2266 KA Leidschendam
Behandeling is mogelijk aan huis of op de praktijklocatie (dit is afhankelijk van uw hulpvraag).