Haptotherapie
Haptotherapie laat je je eigen patronen ervaren, zodat er ruimte ontstaat voor alternatieven. Hoe je met jezelf en je omgeving omgaat, wordt sterk bepaald door je opvoeding en jouw ervaringen in de loop van je leven. Wanneer de manier waarop je omgaat met jezelf en je omgeving niet (meer) passend is, kan dat klachten geven. Er is dan vaak sprake van onevenwichtigheid in denken, voelen en handelen.
De aanraking laat me voelen dat ik er mag zijn en dat ontspant me – Kathy, 36
Ik merk dat ik door de aanraking mijn begrenzing van mijn lichaam voel en dat geeft houvast en rust, dit ben ik – Chris 54
Haptotherapie laat je ervaren – door middel van ervaringsoefeningen, gesprek en aanraking – hoe je in het leven staat en hoe je omgaat met jezelf en jouw omgeving. Luister je naar wat jouw lichaam je vertelt over je grenzen of ga je er steeds maar weer overheen? Durf je jezelf te laten zien aan een ander, of doe je je anders voor dan je bent uit angst voor afwijzing? Laat je je verdriet toe of onderdruk je het omdat je geleerd hebt “sterk” te zijn?
Het doel van de haptotherapeutische begeleiding is dat je je (weer) positief kunt verbinden met jezelf en je omgeving. De haptotherapeutische begeleiding begint met een intake van ongeveer 3 sessies. De intake wordt gebruikt om helder te krijgen wat er aan de hand is en wat jouw hulpvraag is. Daarnaast is de intake bedoeld om te beoordelen of haptotherapie de juiste vorm van begeleiding is voor de hulpvraag die je hebt. Aan de hand van de intake stellen we samen een begeleidingsplan op, waarin hulpvraag, doelen en evaluatiemomenten beschreven staan. Je kunt bij mij terecht voor:
• spanningsklachten
• gebrek aan vertrouwen in jezelf of anderen
• overbelasting, burn-out
• minderwaardigheidsgevoelens
• angst voor het toelaten en uiten van gevoelens
• problemen in de relationele sfeer
• moeite met het maken van keuzes
• piekeren
• moeheid en lusteloosheid
• ondersteuning bij (chronische) ziekte en pijnklachten
Tijdens mijn opleiding aan de Universiteit voor Humanistiek, een opleiding voor geestelijk verzorger, merkte ik het verlangen om het lichaam meer bij de begeleiding van mensen te betrekken. Ik ben toen, na de humanistiek met een bachelordiploma te hebben afgerond, gestart met de post-hbo-opleiding tot haptotherapeut bij het Instituut voor Toegepaste Haptonomie in Berg en Dal. Ik ben onderzoekend naar andere manieren van werken met lichaam en geest en heb me door middel van cursussen verdiept in integratieve- en ayurvedische massage, Zen -meditatie, Mindfullness, adem- en stemimprovisatie en yoga.
Een therapiesessie kost € 80 inclusief 21% BTW en duurt ongeveer een uur. Omdat ik geregistreerd ben bij de NFG (Nederlandse Federatie Gezondheidszorg) vergoeden verschillende ziektekostenverzekeraars de therapie geheel of gedeeltelijk. Hiervoor is geen verwijzing van de huisarts nodig. Bij de meeste verzekeraars wordt haptotherapie vergoed in een aanvullend pakket onder ‘alternatieve geneeswijzen’..
–
Haptotherapie aan de Vliet
Zaagmolenstraat 98 G
2265 WV Leidschendam