Skip to content
Shit-ik-zit-iconen-wit

Meer bewegen

begint met minder zitten

Shit, ik zit!

Het is tijd om op te staan

We zitten altijd en overal. Thuis, op het werk, in de auto, in het OV, bij vrienden, maar ook in het restaurant en in de bioskoop. Al dat zitten is slecht voor je gezondheid. Naast allerlei fysieke klachten zorgt het ook voor verminderde fitheid en is het risico op het krijgen van chronische aandoeningen groter.

Lang stil zitten wil niet zeggen dat je ook te weinig beweegt. Ook als je genoeg beweging krijgt, kun je nog te veel zitten. Dat geldt zelfs voor topsporters. Wissel je zitten, staan en bewegen met elkaar af dan doet dat wonderen voor je gezondheid. En het is makkelijker dan je denkt. Gewoon door elk half uur even op te staan en een stukje te lopen.

Shit ik zit! – een campagne van en voor inwoners van Voorburg Noord

Doe ook mee met de Nationale beweegminuut

Europees kampioen

We zijn wereldwijd massaal gaan zitten. En Nederland is daarin koploper. Gemiddeld zitten wij 8½ uur per dag. Studenten en scholieren doen dat nog langer, namelijk 10½ uur per dag. Niet zo vreemd wanneer het meeste denkwerk zittend gebeurt. Alleen blijkt uit allerlei onderzoeken telkens weer dat al dat zitten een enorm negatieve werking heeft op onze gezondheid. Dus, sta op en herhaal dat gewoon heel vaak.

Doorbreek je zituren

Je doet je eigen gezondheid een heel groot plezier door het zitten regelmatig te onderbreken. Met de kleinste inspanning boek je al een groots resultaat.

Tips voor op het werk

Ga staand vergaderen of bellen
Online overleg kan ook staand
Werk aan een zit-sta bureau
Maak van je lunch een wandeling
Laat iedereen zelf koffie halen
Loop met je vraag naar je collega toe
Neem de trap i.p.v. de lift

Nieuwe kleine gewoontes

Gedrag veranderen is altijd lastig. Met motivatie alleen kom je er vaak niet. De kans op succes is het grootst als je niet te veel tegelijk wil veranderen. Begin met iets kleins dat weinig moeite kost en niet meer dan 30 seconden duurt. Wanneer je nieuw gewenst gedrag koppelt aan iets wat je gewend bent te doen, ontstaat klein nieuw gedrag dat makkelijk kan groeien.

Nieuwe kleine gewoontes kaart

Wat kun je doen

Laat de hond wat langer uit
Zet de auto wat verder weg van waar je moet zijn
Wandel op het perron terwijl je op de trein wacht
Stap een halte eerder uit de tram
Laat de auto staan en pak de fiets voor korte afstanden
Drink meer water of thee, zodat je vaker moet plassen

Deel je tip

Welke tip heb jij om het zitten te doorbreken? We horen het graag op onze Shit ik zit! mediakanalen. Hier vind je ook meer inspiratie om met kleine eenvoudige aanpassingen direct een gezondere balans tussen bewegen en zitten te krijgen.

shit ik zit logo