Mindfulness: bewust kunnen kiezen

Herken je dit?  Je bent in gesprek met iemand en na een tijdje merk je dat je helemaal bent afgedwaald en heel ergens anders zit met je gedachten. Of misschien sta je ’s ochtends onder de douche al na te denken over alles wat je nog moet doen deze dag. Niet mindful zijn, dat kennen we allemaal wel. In deze blog legt Fimke Vellekoop je uit wat mindfulness is en wat het voor jou kan doen. Liever luisteren in plaats van lezen? Zoek dan de podcast van Mild Mindful in Spotify, want van elke blog is ook een ingesproken versie beschikbaar.

Mindfulness betekent eigenlijk niets anders dan je volledig bewust zijn van de ervaring die je hebt, op dit moment. Je zou het dus ook opmerkzaamheid of aandachtigheid kunnen noemen. Bij mindfulness gaat het om het hier en nu en mindfulness is dan ook iets dat voor ons allemaal beschikbaar is.

Als ik het zo stel klinkt het misschien ontzettend makkelijk, maar dat is het helaas niet. We zijn zo gewend om dingen te doen, dat het voor de meesten van ons heel moeilijk is om alleen maar even te zijn. Elke dag verliezen we heel veel energie zonder dat we het door hebben, omdat we continu op de automatische piloot reageren op dingen die gebeuren in de wereld om ons heen, maar ook doordat we vaak vanuit een impuls reageren op onze eigen gevoelens en gedachten.

Aan de ene kant kun je je misschien voorstellen dat zo’n snelle reactie enorm handig is: je loopt op straat en er komt een auto aan… op tijd wegspringen zorgt ervoor dat je niet in het ziekenhuis belandt. Maar als je met dezelfde vaart reageert op al je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties, dan kost dat enorm veel energie en je kunt je afvragen of zo’n reactie wel altijd nodig is.

Wat je eigenlijk doet bij mindfulness is even stilstaan. Je creëert een rust: een pauze tussen een impuls die je voelt en dat wat je vervolgens gaat doen. We leven in een drukke en hectische maatschappij en ik denk dat het heel goed is als we af en toe even stilstaan. Even een time-out nemen, even resetten. Stoppen met doen, dat zijn we niet gewend, maar het kan je ontzettend veel opleveren. En dat is precies wat mindfulness je kan leren.

Denk bijvoorbeeld aan je social media en telefoongebruik. Er komt een notificatie binnen, je hoort het geluidje en je kunt de neiging voelen om direct je telefoon te pakken om je social media te checken. Maar je kunt je ook even bewust zijn van die impuls en voelen wat er is: waarom wil je direct je telefoon pakken? Zoek je afleiding? Verveel je je? Zijn er gedachten bij? Misschien vind je er wel van alles van. Vanuit die kleine pauze kun je dan bewust de keuze maken of je wilt reageren op die neiging om je telefoon te pakken en je social media te checken, of dat je dat even niet doet. Er is hierbij geen goed of fout, maar alleen het opmerken van dat wat er is.

Wanneer je mindfulness ontwikkelt, leer je je aandacht dus gericht te gebruiken, zonder direct in een automatische actie te schieten. Door dit te doen, ervaar je meer kalmte en rust. Je neemt de tijd om even te reflecteren op wat er in het hier en nu gebeurt. Die kleine pauze zorgt ervoor dat je de dingen helderder kunt zien, zodat je uiteindelijk ook betere keuzes kunt maken voor jezelf. Het geeft je inzicht, waardoor je negatieve denkpatronen kunt veranderen en het helpt je wat afstand te nemen van heftige emoties, zodat je er niet door opgeslokt wordt. Mindfulness helpt je om meer in balans te zijn, meer rust te ervaren en beter met lastige emoties en gedachten om te gaan.

Wat je leert bij mindfulness is dus niet om lastige gevoelens en gedachten weg te stoppen, maar ook niet om er helemaal in op te gaan. Met mindfulness kun je een middenweg bewandelen: het is er en ik vind het lastig, maar ik kies ervoor om me er niet in te verliezen. En dat kan het allemaal net wat makkelijker maken.